37,40 zł
Kapary w zalewie podkreślą smak wielu potraw.
Na stanie
Kapary w zalewie są nieodłączną przyprawą w kuchni. Ostrość, kwaśność i słoność podkręca smak wielu, wielu potraw. Kuchnia środziemnomorska bez kaparów byłaby niespełniona.
Drobne kapary to po prostu nierozwinięte pączki kwiatu krzewu o nazwie kapar ciernisty. Kapary rosną w basenie Morza Środziemnego, głównie w Hiszpanii, Włoszech i oczywiście w Grecji.
Małe kulki kaparów to w głównej mierze woda (83%), a poza tym minerały, witaminy i ogromna ilość polifenoli.W surowych kaparach znajdziemy około 310 miligramów antyoksydantów na 100 gramów. Jest to jedna z największych ilości polifenoli, jakie możemy znaleźć w roślinach używanych w kuchni. Przede wszystkim kapary chronią przed nowotworami, zapobiegają prcesom starzenia się, wspomahają pracę układu pokarmoweg, wątroby i trzustki.
No i HIT!
Podsumowując, podsypujmy kapary wszędzie, gdzie to możliwe. Będziemy zdrowi, młodzi i szczupli;-)
Greckie kapary są twarde, zwarte i pełne aromatu. Zwłaszcze te, rosnące na dziko na wyspie Snatorini.
Kapary można dodawać do sałatek, makaronów, ryb, marynat warzywnych. Najlepiej dorzucać garść lub dwie już na wykończone danie. Jednak trzeba pamiętać, że przede wszystkim, kapary nie lubią długiej obróbki termicznej.
Z kaparów można przygotować świetną pastę, którą można dodawać do pesto bazyliowego. Łyżeczka kaparów zmielonych i ząbek czosnku podkreśli smak pasty z zielonych oliwek, którą możecie kupić TU.
Produkt pasteryzowany. Po otwraciu przechowywac w lodówce do 10 dni.
Produkt naturalny.
Data do spożycia: conajmniej rok od daty zakupu
Waga netto: 1000g; waga po odsączeniu 600g (same kapary bez zalewy)
Waga brutto: 1300g
Skład: kapary, woda, sól, ocet winny, regulator kwasowości: kwas cytrynowy.
Producent: Makedoniki Gi
Składniki odżywcze na 100g:
wartość energetyczna: 107kJ/49kcal
tłuszcze: 0.3g
w tym kwasy nasycone 0.1g
Węglowaany: 11.6g
w tym cukry 0.1g
Błonnik: 1.5gBiałko: 0g
Sól: 2.74g
Waga | 1.3 kg |
---|