Jest wiele warzyw, które możemy nadziewać a następnie zapiekać. Bakłażany, cebule, cukinie, pory, papryki, pomidory czy wreszcie pieczarki. Od Twojej fantazji zależy czym nadziejesz i co bardziej lubisz. Pieczarki faszerowane z serem graviera potraktuj jako inspirację.
Najlepsze do nadziewania sa pieczarki portobello.
Portobello są większe, bardziej mięsiste, a przede wszystkim w kolorze brunatnym. W przeciwieństwie do pieczarek klasycznych, które to powinny yć śnieżno białe. Znawcy mówią, że portobello jest zdecydowanie bardziej aromatyczne. Z racji tego, że bardziej mięsiste – można wyczuć głębię smaku.
Podsumowując, najlepsze są portobello, ale zwykłe pieczarki też nie będą złe. My najczęściej zaopatrujemy się w grzybki z Eko Gospodarstwa w Dąbrówce, od Tomka i Doroty.
Składniki (na trzy osoby):
Prygotowanie:
Pieczarki faszerowane z serem graviera smakują natychmiast po przygotowaniu. U nas jest to oddzielne danie. Ale oczywiście można uzupełnić zieloną sałatą albo szaszłykiem.
Pieczarki portobello można faszerować kompozycjami, jakie przyjdą Wam do głowy. Ja bardo lubię mix: cebula, pieczarka, oliwki, bazylia, suszony pomidor, ser feta. Prawdopodobnie każdy farsz będzie smakował obłędnie.