72,00 zł
Oliwki kalamata w oliwie 100%
Na stanie
Oliwki Kalamata w oliwie wyróżniają się kształtem – podłużna „łezka” i kwaskowo-goryczkowym smakiem. Nazwa oliwek kalamata pochodzi od nazwy miasta z rejonu Messinia. Oliwki Kalamata są najbardziej znane z ciemnych oliwek greckich. Ciemne nie oznacza oczywiście, że są czarne. To bardziej kolory fioletu, brązu.
Szlachetność oliwki kalamata podkreślamy tym, że pestka jest mała, łatwo odchodzi od miąższu a tego miąższu jest dużo.
Oliwki kalamata zbiera się nieco później niż zielone. Główny zbiór to przełom listopada i grudnia. Następnie oliwkę konserwuje się w solance z dodatkiem oliwy z oliwek i niewielkiej ilości octu balsamicznego. A potem..
Podkreślmy też, że oliwa użyta do zalania oliwek pochodzi z tego samego gospodarstwa i mamy ją w ofercie. To oliwa Messiniako. Oliwa odbierze goryczkę, słoność i kwaśność.
Jak podawać?
Doskonałe do dań gorących, np. do pizzy, pasty, czy zapiekanki.
Podkreślamy, że oliwki kalamata będą miały zupełnie inny smak niż czarne oliwki z supermarketu. Kalamata jest lekko goryczkowata (proces kiszenia jest nieco krótszy niż w przypadku oliwek zielonych). Bardziej oliwna naturalnie, bardziej miękka niż oliwka zielona (to dlatego, ze zbierana jest jako bardziej dojrzała).
Bardzo ważne!
Oliwa, która stanowi zalewę w oliwkach – jest jak najbardziej do wykorzystania. Możesz maczać w niej bułkę, możesz użyć do sałatki, do pieczenia czy duszenia. Ma fajny aromat ziołowo – pomarańczowy.
Często zadajemy sobie pytanie, jak oliwki, bogate w kwasy tłuszczowe (wszak wytłaczamy z nich oliwę), są produktem niskokalroycznym?
Otóż 5 dużych oliwek to zaledwie 37 kcal. Musimy zwrocić uwagę na dobroczynny kwas oleinowy zawarty w oliwkach. Zmniejsza on ryzyko chorób krążenia. Ponadto oliwki to bogactwo witaminy B (odpowiada za kondycję skóry), prowitaminy A, witaminy C i E. Oliwki zawierają też cenne minerały: fosfor, potas, żelazo, miedź i sporo błonnika.
Wielkość oliwek: jumbo 181-200 szt/kg
Waga netto: 1500g (oliwki i oliwa), 1000 g oliwek odsączonych (tylko oliwki)
Waga brutto: 2000 g
Skład: oliwki, oliwa extra virgin, ocet winny, sól, zioła (rozmaryn, cząber), suszona skórka pomarańczowa
Produkt naturalny, niepasteryzowany. Po otwarciu należy przechowywać w warunkach chłodniczych.
Data przydatności do spożycia: 6 miesięcy (conajmniej)
Producent: Kontopoulos Efstathios „Yhe Olive routes”
Produkt naturalny, bez konserwantów.
Wartości odżywcze w 100g oliwek kalamata w oliwie:
Wartość energetyczna [kcal]: 207
Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 21.9
w tym Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 2.8
Węglowodany ogółem [g]: 3.7
Cholesterol [mg]: 0
Białko [g]: 1.4
Sól [mg]: 2.3
Waga | 1.7 kg |
---|---|
Producent |
Musisz się zalogować, aby dodać opinię.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.