14,00 zł
Prawdziwa feta z mleka owczo-koziego.
Na stanie
Wypowiadając słowa ser feta, u każdego włączają się wspomnienia greckiej kuchni, plaży, slońca i… sałatki greckiej (która tak naprawde nazywa się sałatka wiejska;-).
Trzeba podkreślić, że ser feta może być wytwarzany TYLKO na w Grecji kontynetalnej. Często, niestety, spotykamy się z tzw. podrobkami sera feta.
Ser feta to miękki ser podpuszczkowy, dojrzewający w solance (puszka lub drewniana beczka). Wytwarzany jest tradycyjnymi metodami wyłącznie z mleka owiec i kóz, w proporcji 3:1. Mleko pochodzi od zwierząt ze swobodnego wypasu.
Pełen aromatu, kruchy, łatwy do pokrojenia, ser stołowy bez żadnych środków konserwujących lub nadających kolor.
Ser jest oryginalnie zapakowany w vacuum. Zanim trafi do sprzedaży, od produkcji do zapakowania, mija ok. trzech miesięcy, podczas których feta dojrzewa.
Współpracujemy z firmą ARVANITIS, małą firmą rodzinną z siedzibą w okolicach Salonik. O jakość i tradycyjny smak serów nie musimy się martwić.
Ser Feta – dlaczego taki polpularny?
Feta jest serem bardzo uniwersalnym. Można go przygotować klasycznie, wytrawnie lub na słodko.
Oczywiście ser feta staje się podstawowym składnikiem wielu sałatek, może być spożywany także jako przekąska, zarówno na zimno jak i na ciepło. Dodatek do kanapek, warzyw, ciepłych tart, wytrawnych ciast, zapiekanek, farszy.
Doskonałe połączenie fety na ciepło z zapiekanymi pomidorami spotkamy w szakszuce (jaja, pomidory i feta), czy popularnym daniu greckim bougiourdi. Tutaj zapiekamy plastry pomidora z fetą podlane nieco oliwą. Taki kawałek 150g to akurat porcja dla jednej osoby.
Często kruszymy ser feta na zapiekane warzywa. Dosłownie wszystkie. Czy to szparagi, czy buraki, papryka lub marchewka. Feta dodaje ostrzejszego posmaku dla upieczonych warzyw.
Fetę dodajemy także do farszu tiropita czy spanakopita, czyli greckich „pierożków”. Feta doskonale podbija smak plauszków cukiniowych.
Po prostu feta jest wszędzie i okązdje pore dnia. Znajdziemy ją w greckim śniadaniu, lunchu i kolacji.
A jak wykorzystać ser feta na słodko? Plaster fety zawijamy w ciasto filo. Pieczemy, a później polewamy miodem i posypujemy sezamem. Niebo w gębie!
Waga netto: 150g, odsączony ser
Waga brutto: 160 g
Skład: mleko pasteryzowane owcze i kozie, podpuszczka mikrobiologiczna.
Po otwarciu należy przechowywać w warunkach chłodniczych i spożyć w ciągu dziesięciu dni.
Data przydatności do spożycia: 6 miesięcy od daty zakupu
Producent: ARVANITIS
Dostępne objętości: 150g, 400g, 900g, 2kg
UWAGA: ZE WZGLĘDU NA SPECYFIKĘ PRODUKTU REKOMENDUJEMY ODBIÓR OSOBISTY
Wartość odżywcze w 100g sera feta:
Wartość energetyczna [kcal]: 318
Białko [g]: 17,5
Węglowodany [g]: 1.0
Tłuszcze [g]: 26.50
Tłuszcze nasycone [g]: 14.50
Sól [g]: 2.0
Waga | 0.16 kg |
---|---|
Producent |
Musisz się zalogować, aby dodać opinię.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.