Sklep

kapary w zalewie Oliwowo
GRECKIE KAPARY W ZALEWIE 1KG
25 listopada 2020
oliwa z oliwek gold Latzimas 5l Oliwowo
OLIWA Z OLIWEK GOLD EXTRA VIRGIN LATZIMAS 5 L
13 stycznia 2021

GRECKIE OWOCE KAPARÓW W ZALEWIE 210G

12,70 

Owoce kaparów to świetne mezze.

Na stanie

W kuchni środziemnomorskiej,  greckie owoce kaparów często dodaje się do sałatek, marynat lub po prostu jako przekąska do tzipouro (mocny alkohol).

Greckie owoce kaparów – co to jest?

Krzewy kaparów ciernistych rosną w basenie Morza Środziemnego, głównie w Hiszpanii, Włoszech i oczywiście w Grecji. Drobne kapary to po prostu nierozwinięte pączki kwiatu krzewu. Krzew kwitnie podobno tylko jeden dzień w roku. Ma piękne kwiaty, które przekwitają prawie natychmiast i tworzą się właśnie owoce.

Greckie owoce kaparów w naszej ofercie mają wielkość 10-15mm.

Kapary – dlaczego są takie dobre? O właściwościach zdrowotnych  kaparów

Owoce kaparów to w głównej mierze woda (83%), a poza tym minerały, witaminy i ogromna ilość polifenoli.W surowych kaparach znajdziemy około 310 miligramów antyoksydantów na 100 gramów. Jest to jedna z największych ilości polifenoli, jakie możemy znaleźć w roślinach używanych w kuchni. Przede wszystkim kapary chronią przed nowotworami, zapobiegają prcesom starzenia się, wspomahają pracę układu pokarmoweg, wątroby i trzustki.

No i HIT!

Kapary w zalewie wpomagają spalanie tłuszczu!!!

Podsumowując, podsypujmy kapary wszędzie, gdzie to możliwe. Będziemy zdrowi, młodzi i szczupli;-)

Greckie owoce kaparów są twarde, zwarte i pełne aromatu. Zwłaszcze te, rosnące na dziko na wyspie Snatorini.

A jak podawać owoce kaparów?

Owoce kaparów można podawać jako samodzielna przekąska lub dodawać do sałatek, makaronów, ryb, marynat warzywnych. Najlepiej dorzucać garść lub dwie już na wykończone danie. Jednak trzeba pamiętać, że przede wszystkim, kapary nie lubią długiej obróbki termicznej.

 

Produkt pasteryzowany. Po otwraciu przechowywac w lodówce do 10 dni.

Produkt naturalny.

Data do spożycia: conajmniej rok od daty zakupu

Waga netto: 210g; waga po odsączeniu 110g (same owoce kaparów bez zalewy)

Waga brutto: 300g

Skład: kapary, woda, sól, ocet winny, regulator kwasowości: kwas cytrynowy.

Producent: Makedoniki Gi

 

Składniki odżywcze na 100g:

wartość energetyczna: 107kJ/49kcal

tłuszcze: 0.3g

w tym kwasy nasycone 0.1g

Węglowaany: 11.6g

w tym cukry 0.1g

Błonnik: 1.5gBiałko: 0g

Sól: 2.74g

 

Waga 0.4 kg