12,70 zł
Owoce kaparów to świetne mezze.
Na stanie
W kuchni środziemnomorskiej, greckie owoce kaparów często dodaje się do sałatek, marynat lub po prostu jako przekąska do tzipouro (mocny alkohol).
Krzewy kaparów ciernistych rosną w basenie Morza Środziemnego, głównie w Hiszpanii, Włoszech i oczywiście w Grecji. Drobne kapary to po prostu nierozwinięte pączki kwiatu krzewu. Krzew kwitnie podobno tylko jeden dzień w roku. Ma piękne kwiaty, które przekwitają prawie natychmiast i tworzą się właśnie owoce.
Greckie owoce kaparów w naszej ofercie mają wielkość 10-15mm.
Owoce kaparów to w głównej mierze woda (83%), a poza tym minerały, witaminy i ogromna ilość polifenoli.W surowych kaparach znajdziemy około 310 miligramów antyoksydantów na 100 gramów. Jest to jedna z największych ilości polifenoli, jakie możemy znaleźć w roślinach używanych w kuchni. Przede wszystkim kapary chronią przed nowotworami, zapobiegają prcesom starzenia się, wspomahają pracę układu pokarmoweg, wątroby i trzustki.
No i HIT!
Podsumowując, podsypujmy kapary wszędzie, gdzie to możliwe. Będziemy zdrowi, młodzi i szczupli;-)
Greckie owoce kaparów są twarde, zwarte i pełne aromatu. Zwłaszcze te, rosnące na dziko na wyspie Snatorini.
Owoce kaparów można podawać jako samodzielna przekąska lub dodawać do sałatek, makaronów, ryb, marynat warzywnych. Najlepiej dorzucać garść lub dwie już na wykończone danie. Jednak trzeba pamiętać, że przede wszystkim, kapary nie lubią długiej obróbki termicznej.
Produkt pasteryzowany. Po otwraciu przechowywac w lodówce do 10 dni.
Produkt naturalny.
Data do spożycia: conajmniej rok od daty zakupu
Waga netto: 210g; waga po odsączeniu 110g (same owoce kaparów bez zalewy)
Waga brutto: 300g
Skład: kapary, woda, sól, ocet winny, regulator kwasowości: kwas cytrynowy.
Producent: Makedoniki Gi
Składniki odżywcze na 100g:
wartość energetyczna: 107kJ/49kcal
tłuszcze: 0.3g
w tym kwasy nasycone 0.1g
Węglowaany: 11.6g
w tym cukry 0.1g
Błonnik: 1.5gBiałko: 0g
Sól: 2.74g
Waga | 0.4 kg |
---|