tarta szpinakowa z serem feta Oliwowo
Tarta szpinakowa z fetą – prosta i smaczna
22 lutego 2020
smażona cukinia w tempurze jak frytki Oliwowo
Smażona cukinia w tempurze
29 lutego 2020
pieczone warzywa w oliwie Oliwowo

Niebywałe jakie proste danie – warzywa pieczone w oliwie

Wygląda pięknie, smakuje jeszcze lepiej. Warzywa pieczone w oliwie są świetne o każdej porze roku, choć najlepsze, wiadomo, gdy są młode. Ale i zimą, gdy brakuje dobrych świeżych warzyw, będą doskonałą alternatywą.

Pietruszka to magia…

Ale konkretnie – które z warzyw nadają się do pieczenia?

Dosłownie wszystkie warzywa korzenne możemy zapiec: czosnek, cebulę, pora, selera, marchewkę, pietruszkę, buraka i oczywiście ziemniaka. Zapiekamy także inne warzywa jak paprykę, pieczarki, pomidory, cukinię, bakłażana. Ale ten post jest o korzeniach.

O ile smak ziemniaka znamy wszyscy, to najabrdziej chyba zaskoczy smak pieczonej pietruszki.

Gotowana w bulionie pietruszka jest mdła, miękka i taka niefajna. Natomiast upieczona – robi się słodka, jędrna, chrupka. Lepsza niż każdy chips!

Oczywiście warzywa, aby byly smaczne i wartościowe, muszą pochodzić ze sprawdzonych plantacji. Od zaprzyjaźniona rolnika z bazarku, może z własnej uprawy albo produkty eko z marketów (wieksza szansa na mniej pestycydów).

Warzywa pieczone w oliwie – przepis

W zasadzie przepis jest jeden. Wybieramy te warzywa, które lubimy, albo te które mamy pod ręką. Dobieramy ilość warzyw to blaszki lub do osobników spożywających. Oliwę (dobrą) można zamówić w naszym sklepiku https://oliwowo.pl/

Pamiętajcie, w doborze warzyw –  nie może zabraknąć pietruszki i czosnku!

U mnie z reguły to jest:

  • marchewka (wybieram dość cienkie i długie),
  • pietruszka (to samo – najlepsze są cienkie i długie),
  • czosnek (całą główkę kroimy na na pół w przekroju poprzecznym),
  • cebulki szalotki (fajnie sie pieką, są aromatyczne i ładne),
  • papryczka ostra,
  • burak (buraka kroję w ósemki – najlepsza odmiana ta podłużna).

Marchewkę, pietruszkę, buraki myjemy i/lub obieramy. Wszystkie warzywa macerujemy w oliwie. Wlewam oliwę do miski i mieszam w niej wszystkie warzywa. Nastepnie rozkładam na blaszce do pieczenia. Posypuję solą, ziolami i piękę ok godziny. Lubię gdy końce marchewki czy pietruszki są lekko przypalone. Upieczone warzywa można posypać startą fetą (opcjonalnie).

Najlepiej smakują prosto z pieca. Do warzyw można podać mięso, falafele, ale też podać jako samodzielne danie. Upieczone warzywa można miksować na pasty do smarowania. Świetne są też jako dodatek do przygotowania bulionu lub innych zup kremów.