Feta saganaki z miodem Oliwowo
FETA SAGANAKI z miodem
27 czerwca 2023
omlet warzywny z fetą Oliwowo
OMLET warzywny z fetą
2 lipca 2023
tarta truskawkowa z fetaąOliwowo

Tarta truskawkowa z fetą robi się praktycznie sama;-)

Ale zaraz. Wielu z Was, zapyta się: jak to? śłodkie truskawki i słony smak fety? TAK!!! Przynam szczerze, że to połączenie słodko – słone jest doskonałe! Tarta truskawkowa z fetą, za każdym razem gdy ją robię, zaskakuje bardzo pozytywnie.

Oczywiście, najelpiej wykorzystać truskawki w sezonie. Ale nic nie szkodzi gdy się skończą. Tarta świetna jest także z malinami, brzoskwiniami czy nektarynkami a nawet ze śliwką węgierką.

Spód tarty truskawkowej z fetą to zwykłe ciasto francuskie. Zapewne dobrze będzie smakować na własnoręcznie zrobionym cieście kruchym. JA jednak preferuję szybkośći prostotę tego przepisu.

Ogólnie, nadzienie serowe nazwałam feta. Ale tak naprawdę to robię mix sera feta z delikatnym twarożkiem anthotiro lub, jeśli go nie mam, dodaję ser manouri albo jogurt grecki gęsty. Dodatki nieco łagodzą słoność fety.

Przepis na tartę truskwakową z fetą

Składniki:

  • ciasto francuskie gotowe (tutaj warto czytać składy, gdyż są ciasta lepsze i gorsze;-)
  • truskawki świeże
  • 200f fety
  • 100g anthotiro
  • świeży tymianek
  • łyżka miodu tymiankowego
  • czerowny pieprz do zmielenia

Przygotowanie:

  1. Ciasto francuskie rozwijam na papierze. boki zawijam na ok. 1cm rant i poprzyciskam widelcem, tworząc „falbankę”
  2. Ser rozdrabniam widelcem, mieszam fetę z anthotiro i z jedną łyżką miodu.
  3. Do masy serowej wrzucam nieco posiekanego świeżego tymianku
  4. Gdy masa jest gładka, wykładam ją na przygotowane ciasto francuskie.
  5. Truskawki kroję w plasterki
  6. Truskawki wykładam na masę serową, jedna przy drugiej.
  7. Ciasto piekę w piekarniku, ok. 25 minut na 190 stopni.
  8. Gotowe ciasto posypuję jeszcze świeżym tymiankiem i kniecznie grubozmielonym czerwonym piepierzem (moze być kolorowy lub czarny).

 

Tarta truskawkowa z fetą smakuje bardzo na ciepło, ale spokojnie możesz ją zanieść na grill party i smakować na zimno.