tsoureki wielkanocny grecki chlenbek Oliwowo
TSOUREKI – Wielkanocny grecki chlebek
9 kwietnia 2020
koulourakia wielkanocne greckie ciasteczka Oliwowo
KOULOURAKIA wielkanocne greckie ciasteczka
10 kwietnia 2020
szparagi z jajkiem po benedyktyńsku OLIWWOO

Szparagi z jajkiem po benedyktyńsku jemy prawie codziennie, od kwietnia do czerwca. Według nas to najlepsze śniadanie pod słońcem. I rzeczywiście, w tych dniach tego słońca jest pewnie najwięcej;-)

Prawdopodobnie wydaje się Wam, że niełatwo jest podać takiego śniadanie. I tu chcialam Was wyprowadzić z błędu.

Jak szybko przygotować szparagi?

Najłatwiejszy przepis na szparagi zielone

Szparagi zielone bardzo szybko można sprawić na patelni. Nie trzeba gotować, nagrzewać piekarnika, cudować. Szparagi zielone, jeśli są młode, to nie trzeba obierać, a jesli trafią Wam się grubsze łodygi to je obieram obieraczką poprzeczną i odłamuję w miejscu, w którym same się ułamią. Jesli mamy możliwość to wybierajmy szparagi cieniutkie. Moim zdaniem takie cienkie, sprężyste, mają najlepszy smak.

Rozgrzewamy patelnię, posypujemy lekko solą gruboziarnistą, wykladamy przygotowane szparagi i polewamy po nich oliwą. Gdy szparagi zarumienią się z jednej srony, przekładamy je na drugą. Całość smażenia trwa ok. 8-10 minut.

Nie wiecie jak ugotować jajka po benedyktyńsku?

Najłatwiejszy przepis na jajka po benedyktyńsku.

W garnku zagotuj wodę. Do gotującej wody wlej odrobinę octu. Przygotuj sobie jajo do rozbicia. Gotującą wodę mieszaj szybko, aż utworzy się wir. Wbij szybko jajko i jeszcze zamieszaj wodę. Jajo gotuj 4 minuty. I już.

A teraz podam Wam ‚mój” przepis na

Szparagi z jajkiem po benedyktyńsku

Składniki (porcja na dwie osoby):

  • zielone szparagi – poł pęczka, ok. 300g
  • oliwa
  • sól
  • jaja z wolnego wybiegu – cztery jaja

Przygotowanie:

  1. Ze szparagami postąpić jak wyżej. Czyli obieramy lub nie. Na nagrzaną patelnię wysypujemy trochę soli, wykładamy szparagi, polewamy je oliwą i smażymy.
  2. Jajka gotujemy na miękko. Czyli idealne są po cztrech minutach od zagotowania wody.
  3. Jaja szybko schaladzamy pod bieżącą wodą i obieramy je delikatnie pod wodą. Woda sprawia, ze jajo łatwiej się obiera.
  4. Szparagi wykładamy na talerz. Po dwa jaja na porcję wykładamy na szparagi.
  5. Jaja przekroić, by żółtko wypłynęło na szparagi.
  6. Podawać od razu najlepiej z bialym pieczywem, to tzw. maczania w jajku.

Podsumowując, jeśli znajdziecie swój sposób na lejące jajka to osiągniecie sukces. Ja właśnie gotuję jajka na miękko a wyglądaja jak po benedyktyńsku.

W sezonie głównym, mniej więcej od końca kwietnia do czerwca, szparagi w Warszawie kupuję w gospodarstwie u Ludwika Majlerta. 

Prawdopodobnie to najlepsze szparagi w tej okolicy.