pita z halloumi na ciepło, oliwowo
Pita z halloumi – hamburger bezmięsny
2 września 2020
melomakarona greckie ciasteczka na święta OLIWOWO
MELOMAKARONA greckie ciasteczka na święta
22 grudnia 2020
pieczony kalafior z fetą Oliwowo

Z reguły kalafiora w Polsce jadamy ugotowanego i posypanego bułką tartą z masłem. Ja to danie uwielbiam. Dziś, dla odmiany wpadłam na pomysł, żeby upiec kalafiora. Pieczony kalafior z fetą zaskoczy smakiem i wyglądem każdego.

Jak przygotować pieczony kalafior z fetą?

Kalafiora nie trzeba wcześniej gotować. Surowe warzywo bedziemy marynować w oliwie z dodatkami. A nawet nie marynować, tylko polewać. Najważniejsze, aby kalafior byl młody, zwarty, twardy, biały bez przebarwień. Oczywiście kalafior może być fioletowy lub zielony. Ale tu juz rozchodzi się o gatunki. Duzy wybór rzeróżnych kalafiorów znajdziemy u Pana Ziółko na targu w Falenicy

Przepis na pieczonego kalafiora z fetą

Składniki (na 2 osoby):

  • kalafior średniej wielkości
  • 1/2 szklanki oliwy extra virgin
  • 2 łyżki balsamico z Kalamaty
  • 4 łyzki musztardy djon
  • 2 łyżeczki miodu geckiego tymiankowego
  • dwa ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 100g sera feta
  • natka pietruszki – ok. 1/4 szklanki gdy posiekamy

Przygotowanie:

  1. Kalafiora przygotować tak, aby stał na dolnej części (łodygę delikatnie wykroić – trzeba uważać aby nie poodrywać różyczek)
  2. Oliwę, balsamico, sól, pieprz, musztardę i miód wymieszać w misce, w ktorej zmieści się kalafior. Najlepiej energicznie mieszając, połączyć wszystkie skladniki. Można to zrobić mikserem lub trzepczką. Ja po prostu mieszam bez dodatkowych przyspieszaczy.
  3. Czosnek pokroić i cienkie słupki.
  4. Kalafiora „nafaszerować” czosnkiem od wewnątrz i jak się da od zewnątrz, między różyczkami.
  5. Pzelożyć kalafiora do miski z miksturą i obtoczyć go dokładnie w mieszance oliwy. octu i musztardy.
  6. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni i przełożyć przygotowanego kalafiora na papier do pieczenia lub blaszkę do pieczenia.
  7. Piec ok. 45-50 minut (w zależności od wielkości kalafiora).
  8. W międzyczasie, zetrzeć fetę i połączyć ją z 2 łyzkami musztardy oraz posiekanąnatką pietruszki.
  9. Zapiec jeszcze 10 minut do momentu roztopienia fety.

Pieczony kalafior z fetą można serwować jako oddzielne danie na ciepło lub jako przystawkę. Albo też jako dodatek do mięsa.

Nam ten kalafior skradł serca. Będę eksperymentować z innymi warzywami.

Smacznego.

Zapraszam do naszego sklepu na zakupy. Oliwa, ocet balsamico, oryginalny ser feta – dostępne. Miód, jeśli nie macie greckiego, może być ziołowy lub gryczany. A jeśli użyjecie octu balsamicznego z miodem, wtedy miodu wystarczy jedna łyżeczka.