Z reguły kalafiora w Polsce jadamy ugotowanego i posypanego bułką tartą z masłem. Ja to danie uwielbiam. Dziś, dla odmiany wpadłam na pomysł, żeby upiec kalafiora. Pieczony kalafior z fetą zaskoczy smakiem i wyglądem każdego.
Jak przygotować pieczony kalafior z fetą?
Kalafiora nie trzeba wcześniej gotować. Surowe warzywo bedziemy marynować w oliwie z dodatkami. A nawet nie marynować, tylko polewać. Najważniejsze, aby kalafior byl młody, zwarty, twardy, biały bez przebarwień. Oczywiście kalafior może być fioletowy lub zielony. Ale tu juz rozchodzi się o gatunki. Duzy wybór rzeróżnych kalafiorów znajdziemy u Pana Ziółko na targu w Falenicy
Przepis na pieczonego kalafiora z fetą
Składniki (na 2 osoby):
- kalafior średniej wielkości
- 1/2 szklanki oliwy extra virgin
- 2 łyżki balsamico z Kalamaty
- 4 łyzki musztardy djon
- 2 łyżeczki miodu geckiego tymiankowego
- dwa ząbki czosnku
- sól i pieprz
- 100g sera feta
- natka pietruszki – ok. 1/4 szklanki gdy posiekamy
Przygotowanie:
- Kalafiora przygotować tak, aby stał na dolnej części (łodygę delikatnie wykroić – trzeba uważać aby nie poodrywać różyczek)
- Oliwę, balsamico, sól, pieprz, musztardę i miód wymieszać w misce, w ktorej zmieści się kalafior. Najlepiej energicznie mieszając, połączyć wszystkie skladniki. Można to zrobić mikserem lub trzepczką. Ja po prostu mieszam bez dodatkowych przyspieszaczy.
- Czosnek pokroić i cienkie słupki.
- Kalafiora „nafaszerować” czosnkiem od wewnątrz i jak się da od zewnątrz, między różyczkami.
- Pzelożyć kalafiora do miski z miksturą i obtoczyć go dokładnie w mieszance oliwy. octu i musztardy.
- W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni i przełożyć przygotowanego kalafiora na papier do pieczenia lub blaszkę do pieczenia.
- Piec ok. 45-50 minut (w zależności od wielkości kalafiora).
- W międzyczasie, zetrzeć fetę i połączyć ją z 2 łyzkami musztardy oraz posiekanąnatką pietruszki.
- Zapiec jeszcze 10 minut do momentu roztopienia fety.
Pieczony kalafior z fetą można serwować jako oddzielne danie na ciepło lub jako przystawkę. Albo też jako dodatek do mięsa.
Nam ten kalafior skradł serca. Będę eksperymentować z innymi warzywami.
Smacznego.
Zapraszam do naszego sklepu na zakupy. Oliwa, ocet balsamico, oryginalny ser feta – dostępne. Miód, jeśli nie macie greckiego, może być ziołowy lub gryczany. A jeśli użyjecie octu balsamicznego z miodem, wtedy miodu wystarczy jedna łyżeczka.