SZPARAGI Z SEREM FETA
29 maja 2019
buraczki pieczone z serem feta Oliwowo
Buraczki pieczone z serem feta
23 września 2019
pieczone suszone pomidory w oliwie Oliwowo

PIECZONE SUSZONE POMIDORY W OLIWIE

Najlepsze pomidory do suszenia czy pieczenia to odmiana LIMA (podlużny pomidor), oczywiście z pola. Takie dojrzałe, mięsiste są na przełomie sierpnia i września. Pieczone suszone pomidory są dokonałą przekąską podawaną np. z oliwkami, serem halloumi, lub deską wędlin.

Składniki:

  • 2-3kg świeżych pomidorów
  • ocet balsamico
  • oliwa extra virgin
  • czosnek swieży
  • zioła świeże
  • papryczka chilli (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Pomidory umyć, wszystkie przekroić na pół wzdłuż
  2. Blachy do pieczenia wyłożyć papierem i rozłożyć połówki pomidorów
  3. Pomidory skropić octem balsamico i oliwą
  4. 20-30 minut piec w temperaturze ok. 160 stopni a potem 2-3 godziny w temperaturze 130-140 stopni.
  5. Wyłożyć upieczone suszone pomidory do wystygnięcia.
  6. W celu przechowywania,ułożyć niezbyt ciasno w słoju, zalać oliwą, dodać ząbek czosnku, świeże zioła (rozmaryn, oregano) i jeśli chcemy  pikantności – papryczkę chilli.
  7. Tak przygotowane pieczone pomidory w oliwie przechowywać w lodówce.

Rady:

Do dłuższego przechowywania pieczonych pomidorów należy do słoika dodać zioła suszone oraz podgrzać mocno oliwę, by słoik się zawekował.

Tak przygotowane pieczone pomidory możemy, razem z oliwą użyć do przygotowania sosu pomidorowego. Wystarczy zawartość słoika zblendować i doprawić.

Doskonały do pieczonych pomidorów będzie ocet balsamiczny, który mozna zamówić tu. Polecamy również wyrazistą oliwę extra virgin z Krety.