frytki z dyni pieczone Oliwowo
Frytki z dyni pieczone
27 grudnia 2021
dakos, greckie grzanki z fetą Oliwowo
DAKOS – greckie grzanki z fetą i pomidorami
28 grudnia 2021
pieczona feta z miodem i sezamem Oliwowo

Czy Grecy nie mają innego sera? Tylko feta, feta, feta. Na ciepło, na zimno, pokruszona, w kawałku, na słono, na słodko… Feta ma wiele obliczy, a każde z nich smakuje wyśmienicie. Pieczona feta z miodem i sezamem, zawinięta w ciasto filo, delikatnie słodka, rozpuszcza się w ustach. To trzeba spróbować!

Feta z miodem i sezamem – przystawka czy deser?

Pieczoną fetę z miodem szukajcie raczej w przystawkach na ciepło. Oczywiście można zamówić ją na deser, wszak te smaki bardziej kojarzą nam się z zakończeniem posiłku. Natomiast plaster fety z pewnością nasyci Was na przykład śniadaniowo.

Feta słodka czy feta słona?

Smak pieczonej fety na słodko poznałam kiedyś, będąc z przyjaciółmi na Krecie. Od tego czasu, zawsze gdy gdziekolwiek jedziemy, wspominamy te pierwsze doznania. Z pewnością też Was dziwi połączenie słonej fety ze słodkim miodem. Ale ten smak jest na tyle zbalansowany, że będziecie chcieli do niego wracać i wracać.

Do niedawna myślałam, że pieczona feta w filo jest nie do odtworzenia w warunkach domowych. Tymczasem największym wyzwaniem w Polsce jest kupienie ciasta filo. Ja mam już swoje stałe mety. Najbliżej mi do makro, ale przejrzałam ofertę sklepów online i widzę, że frisco.pl dostarczy filo bez problemu.

Zapraszam na ucztę!

Przepis na pieczoną fetę z miodem i sezamem w cieście filo:

Składniki (na jedną osobę):

  • plaster sera feta ok.100-150g
  • dwa arkusze ciasta filo
  • 2 łyżki masła
  • miód najlepiej tymiankowy
  • 1 łyżka białego sezamu

Przygotowanie:

  1. Plaster fety wyjąć z solanki i delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
  2. Rozłożyć arkusz ciasta filo i posmarować go roztopionym masłem.
  3. Na arkusz ciasta filo ułożyć plaster fety i ładnie zawinąć jak prezent na Święta;-)
  4. Rozłożyć drugi arkusz ciasta filo, posmarować masłem i jeszcze raz zawinąć starannie ten sam plaster fety.
  5. Do rozgrzanego piekarnika włożyć przygotowaną fetę i piec ok 10-15minut aż do zarumienienia.
  6. W tym czasie można uprażyć na patelni biały sezam sezamu. Bardzo delikatnie. Tylko żeby rozwinął się zapach, a nie spaliły ziarna.
  7. Od razu po wyjęciu, fetę polewamy miodem i posypujemy sezamem.
  8. Podajemy na ciepło.