spanakopita greckie pierożki ze szpinakiem i fetą
SPANAKOPITAKIA greckie pierożki ze szpinakiem i fetą
21 marca 2020
tsoureki wielkanocny grecki chlenbek Oliwowo
TSOUREKI – Wielkanocny grecki chlebek
9 kwietnia 2020
pieczarki faszerowane z serem graviera Oliwowo

Jest wiele warzyw, które możemy nadziewać a następnie zapiekać. Bakłażany, cebule, cukinie, pory, papryki, pomidory czy wreszcie pieczarki. Od Twojej fantazji zależy czym nadziejesz i co bardziej lubisz. Pieczarki faszerowane z serem graviera potraktuj jako inspirację.

Najlepsze do nadziewania sa pieczarki portobello.

Co to są pieczarki portobello i czym rożnią się od zwykłej pieczarki?

Portobello są większe, bardziej mięsiste, a przede wszystkim w kolorze brunatnym. W przeciwieństwie do pieczarek klasycznych, które to powinny yć śnieżno białe. Znawcy mówią, że portobello jest zdecydowanie bardziej aromatyczne. Z racji tego, że bardziej mięsiste – można wyczuć głębię smaku.

Podsumowując, najlepsze są portobello, ale zwykłe pieczarki też nie będą złe. My najczęściej zaopatrujemy się w grzybki z Eko Gospodarstwa w Dąbrówce, od Tomka i Doroty.

Jak przygotować pieczarki faszerowane z serem graviera? Oto przepis:

Składniki (na trzy osoby):

  • 6 – 8 pieczarek portobello lub zwyklych dużych
  • oliwa
  • cebula
  • kasza bulgur – trzy łyżki
  • suszone pomidory bez zalewy – cztery duże połówki
  • ser graviera ok. 80 gramów

Prygotowanie:

  1. Pieczarki oczyścić, usunąć pieńki (nie wyrzucać)
  2. Korzonki pieczarek, cebulę i szuszone pomidory posiekać
  3. Kaszę bulgur zalać wrzątkiem i poczekać aż wchłonie wodę i zmięknie. Proporcja kaszy do wody 1:1,5 (czyli jeśli moczymy cztery łyżki kaszy to w sześciu – ośmiu łyżkach wody)
  4. Ser graviera zetrzeć na grubych oczkach
  5. Na oliwie przesmażyć cebulę, dodać korzonki pieczarek. Po odparowaniu wody, dodać posiekane suszone pomidory.
  6. Na koniec dorzucić gotową kaszę bulgur.
  7. Kapelusze pieczarek wyłożyć na blaszce (blaszkę najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia). Delikatnie posmarować oliwą
  8. Do każdej pieczarki wyłożyć farsz z lekką górką.
  9. Posypać startym serem graviera.
  10. Zapiekać ok. 25 minut w 180 stopniach. Ser powinien się ładnie rozlać i zapiec, a pieczarki lekko opaść.

Pieczarki faszerowane z serem graviera smakują natychmiast po przygotowaniu. U nas jest to oddzielne danie. Ale oczywiście można uzupełnić zieloną sałatą albo szaszłykiem.

Pieczarki portobello można faszerować kompozycjami, jakie przyjdą Wam do głowy. Ja bardo lubię mix: cebula, pieczarka, oliwki, bazylia, suszony pomidor, ser feta. Prawdopodobnie każdy farsz będzie smakował obłędnie.