dakos, greckie grzanki z fetą Oliwowo
DAKOS – greckie grzanki z fetą i pomidorami
28 grudnia 2021
pieczone ziemniaki jak w Grecji Oliwowo
Pieczone ziemniaki jak w Grecji
30 grudnia 2021
perliczka w pomarańczach Oliwowo

Z mięsa najchętniej jadamy drób. Głównie gotowany lub/i grillowany. W święta często na stół wjeżdża perliczka w pomarańczach z wolnowaru. Wolnowar to wspaniałe naczynie, bez którego już nie wyobrażam sobie gotowania.

Oczywiście, wiem, że nie wszyscy jeszcze posiadają wolnowar, dlatego równolegle opiszę, jak można przygotować pieczoną perliczkę w pomarańczach.

Co to jest wolnowar?

Wolnowar to rodzaj garnka na prąd, w którym przygotujesz wszelkie ulubione dania. Naczynie wpisuje się w ideę slow food, a gotowanie w nim polega na wrzuceniu dobrej jakości składników i powolnym gotowaniu dania ale bez doprowadzenia potrawy do wrzenia (max. 97 stopni). Jedzenie przygotowuje się samo („gotowanie” trwa 6-7godzin), można włączyć wolnowar na noc lub gdy wychodzimy do pracy. Wielogodzinne pyrkanie sprawia, że każde mięso jest mięciutkie, aromatyczne, soczyste. Warzywa natomiast są wspaniale al dente. Przygotowane dania są również zdrowsze.

Co robić w wolnowarze?

Wolnowar to prawdopodobnie najbardziej pożądany sprzęt w kuchni;-). Często przygotowuję w nim mięsa, zupy, warzywa, dania jednogarnkowe, bigos,  itp. Z greckich przepisów świetnie wychodzi fasolada, fasolakia, briam, fakies, jagnięcina…

Perliczka w pomarańczach z wolnowaru to moje danie popisowe, świąteczne.

Nie ukrywam, ze ciężko kupić dobrą eko perliczkę, ale czasem warto czasem nadrobić kilometry albo zamówić w kooperatywie. Znalazłam też opcję wysyłki na terenie Polski. Mięso z perliczki, kiedyś podawanej tylko we dworach;-), jest ciemniejsze, kruche, bardzo delikatnie. Przypomina nieco dzikie ptactwo, jest mniej tłuste i lekkostrawne.

Perliczka w pomarańczach – jak przygotować?

Składniki (na cztery osoby):

  • perliczka cała (ok.2kg) lub same nogi – 6szt (u nas bardziej preferowana opcja)
  • świeży tymianek, rozmaryn
  • 5-6 ząbków czosnku
  • cebula szalotka – jedna większa lub dwie mniejsze
  • 2 pomarańcze eko (ważne aby skórka nie była traktowana chemią, bo chcemy ją wykorzystać do sprawienia perliczki)
  • trzy łyżki oliwy extra virgin

Przygotowanie:

  1. Mięso podzielić na części, natrzeć solą, świeżymi ziołami i otartą skórką pomarańcza. Oprószyć mąką.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę, zarumienić mięso i przełożyć do wolnowaru.
  3. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć posiekaną w piórka szalotkę, wrzuć całe ząbki czosnku. Przełożyć do wolnowaru.
  4. Wycisnąć sok z dwóch pomarańczy i zalać mięso wolnowarze. Dorzuć świeżego tymianku i rozmarynu oraz plastry pomarańczy.
  5. Włącz wolnowar na opcję low i czekaj na gotowe danie.
  6. W przypadku gdy nie posiadasz wolnowaru, wszystkie składniki przekładasz do brytfanki i pieczesz w piekarniku. Ok. 1h, w zależności ile masz mięsa.
  7. Gdy mięso jest gotowe, przełóż do innego naczynia, a pozostały sos przetrzyj przez sitko i podaj na stół.