Musaka, czyli grecka zapiekanka mieści się w kategorii dania jednogarnkowego. Ulubionego mojego. Najlepiej smakuje w górach, na Krecie. Równie dobry smak odtworzycie ze mną, właśnie z przepisu poniżej.
Co to jest musaka?
W zasadzie danie nazywa się mousaka, ale musaka to spolszczona wersja. Musaka to po prostu warstwowa zapiekanka, której głównym składnikiem jest bakłażan i mięso mielone. Danie jest bardzo sycące.
Danie to jest dość popularne w kuchni bałkańskiej. Z tym, ze każdy kraj ma swoją wariację w temacie.
Przepis na oryginalną zapiekankę grecką musaka:
Składniki (na blachę 24x24cm):
- 0.5kg ziemniaków
- 2 średnie bakłażany
- 0.6kg mięsa mielonego wołowego (można innego, ale ja preferuję wołowe)
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- pomidory krojone z puszki lub trzy ładne świeże pomidory w sezonie
- sos pomidorowy z bakłażanem opcjonalnie
- oliwa
- cynamon
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- ser graviera – 0k. 40g
- 0.6l mleka
- 100g masła
- 100g mąki
Przygotowanie:
- Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki.
- Bakłażany pokroić w plastry o grubości ok. 0.7mm. Posolić i odłożyć na ok. 15 aż plastry puszczą sok. Odchodzi wtedy goryczka.
- Plastry bakłażana wyłożyć na blaszkę i upiec w piekarniku (ok. 20 min) lub usmażyć na patelni (wersja mniej fit;-)
- Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć posiekany czosnek. Cebulę pokroić w piórka i wrzucić do czosnku. Podsmażyć.
- Do przygotowanej cebuli, dodać mielone mięso. Posolić, dodać szczyptę cynamonu i gałki i dusić ok. 20 minut.
- Pod koniec dołożyć pomidory i dwie łyżki sosu z bakłażanem.
- Plastry ziemniaków wyłożyć na blachę posmarowaną oliwą. Proponuję ułożyć plastry na tzw. zakładkę. Na ziemniaki wyłożyć plastry bakłażana.
- Następna warstwa to mięso. Jeśli został Ci bakłażan, ułóż teraz drugą warstwę.
- Pozostał do przygotowania sos beszamel. Rozpuść masło w garnku, wsyp mąkę. Przygotuj trzepaczkę.
- Powoli dolewaj mleko i cały czas mieszaj trzepaczką. Ważne aby mleko dolewać bardzo powoli i ciągle mieszać aby nie robiły się grudki.
- Całość podgotować. Gdy masa nieco zgęstnieje, wyłożyć na przygotowane danie.
- Na wierzch posypać startą gravierę, dodać nieco gałki muszkatołowej i zapiec przez ok. 40 minut.