cukinia nadziewana suszonym pomidorem Oliwowo
Faszerowana cukinia z suszonym pomidorem
14 czerwca 2021
sałatka z truskawkami i fetą Oliwowo
Sałatka z truskawkami i fetą
23 czerwca 2021
kwiaty cukinii nadziewane fetą Oliwowo

Czerwiec – lipiec to najlepszy i prawdopodobnie jedyny czas, gdy można serwować kwiaty cukinii nadziewane fetą. Według mnie i okolicznych znajomków, inna przystawka może nie istnieć.

Kwiaty cukinii – ale to się je?

Ponieważ wiele osób nie wie, że kwiaty są jadalne, ogłaszam TAK – kwiaty cukinii można jeść nawet na surowo. Są obłędnie delikatne w smaku , a kwiaty żeńskie zwykle sprzedawane są z minicukiniami. Same kwiaty, czy to męskie czy żeńskie smakują podobnie, ale żeńskie (te z owocem) będą bardziej pożywne.

W związku z tym, że okres kwitnienia tego warzywa przypada na czerwiec-lipiec, trzeba polować na ten rarytasik w warzywniakach. Ja mam kilka met, ale z całą pewnością kwiaty cukinii dostaniecie u  Majlertów.

Kwiaty cukinii nadziewać czy nie?

Kwiaty cukinii można tylko skropić oliwą, ziołami i wrzucić do piekarnika. Na krótko , bo naprawdę są delikatne. Można przyrządzić je w cieście naleśnikowym i usmażyć na patelni. Świetnie smakują gdy oprószy się je semoliną i na patelnię. Ale gdy mamy o te pięć minut więcej i trzeba przygotować kwiaty cukinii nadziewane fetą. 

Przepis na kwiaty cukinii nadziewane fetą

Składniki (na trzy-cztery porcje):

  • 8 kwiatów cukinii najlepiej żeńskich (czyli z minicukinią)
  • 100g fety
  • garść świeżej (koniecznie) bazylii – inne świeże zioła jako dodatek też mogą być
  • oliwa
  • oregano lub inne suszone zioła

Przygotowanie:

  1. zaczynamy od przygotowanie farszu. Do blendera wrzucamy fetę, świeżą bazylię (opcjonalnie dodatkowe ziołą) i wlewamy troszkę oliwy. Miksujemy wszystko na konsystencję dość ścisłej pasty. Gdy pasta będzie zbyt płynna, wszystko wypłynie podczas pieczenia. Dlatego też ważne, aby feta była fetą a nie produktem fetopodobnym. Dobry produkt zamówicie TU.
  2. Każdy z kwiatów cukinii delikatnie otwieramy (z reguły kwiaty będą zamknięte – skręcone na czubku) i wkładamy do środka farsz. Tego farszu ile się zmieści, ale nie trzeba przesadzać.
  3. Kwiat zamykamy, czyli z powrotem skręcamy płatki. To jest bardzo ważny krok. Trzeba dość mocno skręcić czubek, aby farsz podczas pieczenia nam się nie wylał.
  4. Przygotowane kwiaty cukinii nadziewane fetą wykładamy na blaszkę. Skrapiamy delikatnie oliwą i posypujemy suszonym oregano.
  5. Pieczemy ok. 15 – 17 minut.

Smacznego!