Czerwiec – lipiec to najlepszy i prawdopodobnie jedyny czas, gdy można serwować kwiaty cukinii nadziewane fetą. Według mnie i okolicznych znajomków, inna przystawka może nie istnieć.
Kwiaty cukinii – ale to się je?
Ponieważ wiele osób nie wie, że kwiaty są jadalne, ogłaszam TAK – kwiaty cukinii można jeść nawet na surowo. Są obłędnie delikatne w smaku , a kwiaty żeńskie zwykle sprzedawane są z minicukiniami. Same kwiaty, czy to męskie czy żeńskie smakują podobnie, ale żeńskie (te z owocem) będą bardziej pożywne.
W związku z tym, że okres kwitnienia tego warzywa przypada na czerwiec-lipiec, trzeba polować na ten rarytasik w warzywniakach. Ja mam kilka met, ale z całą pewnością kwiaty cukinii dostaniecie u Majlertów.
Kwiaty cukinii nadziewać czy nie?
Kwiaty cukinii można tylko skropić oliwą, ziołami i wrzucić do piekarnika. Na krótko , bo naprawdę są delikatne. Można przyrządzić je w cieście naleśnikowym i usmażyć na patelni. Świetnie smakują gdy oprószy się je semoliną i na patelnię. Ale gdy mamy o te pięć minut więcej i trzeba przygotować kwiaty cukinii nadziewane fetą.
Przepis na kwiaty cukinii nadziewane fetą
Składniki (na trzy-cztery porcje):
- 8 kwiatów cukinii najlepiej żeńskich (czyli z minicukinią)
- 100g fety
- garść świeżej (koniecznie) bazylii – inne świeże zioła jako dodatek też mogą być
- oliwa
- oregano lub inne suszone zioła
Przygotowanie:
- zaczynamy od przygotowanie farszu. Do blendera wrzucamy fetę, świeżą bazylię (opcjonalnie dodatkowe ziołą) i wlewamy troszkę oliwy. Miksujemy wszystko na konsystencję dość ścisłej pasty. Gdy pasta będzie zbyt płynna, wszystko wypłynie podczas pieczenia. Dlatego też ważne, aby feta była fetą a nie produktem fetopodobnym. Dobry produkt zamówicie TU.
- Każdy z kwiatów cukinii delikatnie otwieramy (z reguły kwiaty będą zamknięte – skręcone na czubku) i wkładamy do środka farsz. Tego farszu ile się zmieści, ale nie trzeba przesadzać.
- Kwiat zamykamy, czyli z powrotem skręcamy płatki. To jest bardzo ważny krok. Trzeba dość mocno skręcić czubek, aby farsz podczas pieczenia nam się nie wylał.
- Przygotowane kwiaty cukinii nadziewane fetą wykładamy na blaszkę. Skrapiamy delikatnie oliwą i posypujemy suszonym oregano.
- Pieczemy ok. 15 – 17 minut.
Smacznego!