KOURABIEDES to tradycyjne greckie ciasteczka maślane migdałowe, ktore zwykle pojawiają się na Boże Narodzenie.
W Grecji, na święta Bożego Narodzenia, piecze się dwa rodzaje ciastek. Kourabiedes, maślane ciasteczka migdałowe oprószone pudrem kruche cistaeczka lub melomakaronia, zamoczone w syropie i obsypane orzechami włoskimi ciasteczka.
Mnie bardziej urzekły kourabiedes. Cudownie maślane, mocno migdałowe, oprószone cukrem pudrem niczym śniegiem, pachnące ciasteczka. Piekę je raz w roku i Was do tego zachęcam.
Według mnie, kourabiedes są z reguły mniej słodkie, w przeciwieństwie do większości słodkości greckich. Zresztą piekąc je w domu, można dozować tę słodkość. Poniżej przedstawiam optymalne proporcje.
Przepis na kourabiedes.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej SWOJA MĄKA (ekstremalnie może być mąka orkiszowa)
- 300g prawdziwego masła
- 100g cukru zmielonego lub cukru pudru
- 2 żółtka
- szklanka posiekanych lub zmielonych migdałów
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ekstrakt waniliowy i/lub migdałowy
- 5oml koniaku lub brandy
- woda różana
- cukier puder
Przygotowanie:
- Masło wyjąć odpowiednio wcześniej z lodówki, aby było dość miękkie
- Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na biało.
- Dodać mąkę, proszek do pieczenia, rozdrobnione migdały.
- Podlać koniakiem, dodać ekstrakt waniliowy i/lub migdałowy i zagnieść ciasto.
- Przygotowane ciasto odstawić na 10-20 minut do lodówki.
- Schłodzone ciasto formować w kulkiwielkości orzecha włoskiego. Mogą też być półksiężyce wycięte szklanką. Najlepiej jednak smakują „kształty” ulepione rękoma.
- Rozgrzać piekarnik.
- Przygotowane ciasteczka kourabiedes wyłożyć na blachę. Trzeba też delikatnie spłaszczyć każde ciasteczko.
- Pamiętajmy aby zachować odległości między ciasteczkami, gdyż trochę urosną
- Ciasteczka piec ok. 15-20 minut
- Jeszcze gorące skropić wodą różaną i obficie obtoczyć w cukrze pudrze. Woda różana nie jest konieczna, jeśli nie możemy jej nigdzie kupić (polecam zajrzeć do sklepów orientalnych).
Przygotowanie kourabiedes zajmie ok. 30 minut, a szczerze mówiąc już nie wyobrażam sobie bez nich Świąt. Dla mnie są jak pierniczki albo ciastka z maszynki. Obowiązkowe.
Kourabiedes, greckie ciasteczka maślane migdałowe długo zachowują świeżość.
Można przygotować większą ilość (np. z podwojnej porcji mąki i innych składników) i przechować do Nowego Roku.