keftedes w sosie pomidorowym Oliwowo
Keftedes w sosie pomidorowym
30 stycznia 2023
fasola gigantes w sosie vinaigrette
Fasola gigantes w sosie vinaigrette
13 czerwca 2023
Grecki chlebek pita Oliwowo

Podstawowym, najbardziej popularnym „pieczywem” podawanym w Grecji, z całą pewnością, jest grecki chlebek pita.

Co to jest grecki chlebek pita?

Pita, to coś pomiędzy ciastem na pizzę, podpłomykiem a chlebkiem. Okrągły placek, wykonany z mąki, drożdży, wody i oliwy. Świetnie smakuje do wszelkich tapenad, past paprykowych, serów, szaszłyków. Przede wszystkim w greckim chlebku pita podaje się powszechnie dostępny „street food”, czyli gyrosa (zawinięte w posmarowany tzatzikami placek posiekane mięso, frytki, cebula, pomidor). Pity dobrze mieć pod ręką gdy organizujemy grilla. Utrzymują świeżość przez kilka dni, w przeciwieństwie do tradycyjnego pieczywa.

Jak przygotować chlebek pita?

Składniki (na 8 placków):

  • 25g drożdży świeżych (lub odpowiednik drożdży instatnt 8g)
  • 180ml wody
  • 300g mąki najlepiej typu 550 do pizzy (ma ją w swojej ofercie Swoja Mąka)
  • łyżka soli
  • pół łyżeczki cukru
  • dwie łyżki oliwy greckiej

Przygotowanie:

  1. Pracę rozpoczynam od zaczynu: rokłócam drożdże z cukrem, czterema łyżkami wody i dwoma łyżkami mąki.
  2. Pamiętacjcie, żę zaczyn rośnie. Trzeba go przygotować w większym naczyniu (urośnie ok. 2-3 razy).
  3. Po ok. 20 min mieszam w większej misce mąką, wodę, zaczyn, sól. Dodaję także oliwę.
  4. Wyrabiam ciasto ok. 5 minut. Aż będzie zwarte i jędrne. Jeśli ciasto jest za rzadkie – dosypuję trochę mąki, lub przeciwnie,  jeśli zbyt warte – dolewam nieco wody.
  5. Gotowe ciasto przekładam do kolejnej miski, wysmarowanej oliwą. Z całą pewnością ciasto po ok. 1.5h urośnie dwukrotnie, albo nawet więcej. Dlatego miska musi być odpowiednich rozmiarów.
  6. Po 1.5h uderzam w ciasto, rozdzielam na osiem części, z każdej formuję cienki placek. W razie potrzeby podsypuję mąką.
  7. Placki smażę na rozgrzanej suchej patelni, po ok. 3 minuty z każdej strony. Najczęśćiej jednak smażę „na oko” czyli jeśli pojawiają się podpieczone kropki – chlebek pita jest gotowy!
  8. Najsmaczniejsze pity to takie prosto z patelni, ale pity dobrze się odgrzewają – czy to na patelni, w mikrofali, czy w piekarniku.

Prosty przepis na grecki chlebek pita wykorzystuj za każdym razem, gdy podajesz przekąski, mezze, oliwki, a nawet mięso z grilla. Pity można przygotować wcześniej, a na przyjęciu tylko podgrzać. Z całą pewnością nawet sama oliwa wystarczy, aby poczuć Grecję w gębie;-)