Ze wszystkich rodzajów dyni, najbardziej lubię dynię piżmową. Oprócz różnych walorów odżywczych i smakowych, najlepiej nadaje się na frytki z dyni.
Ile domów, tyle dyń – przewodnik po dyniach w skrócie
Według mnie, dynia przeżywa renesans w kuchni polskiej, choć w Grecji, zaraz po cukinii, wiedzie prym. W Polsce natomiast dynia kojarzy się z czasami PRL, gdy wszyscy marynowali ją w occie. Była świetna na zakąskę;-) Ale wtedy występowała głównie dynia polska o w sumie mało ciekawym smaku.
Teraz znamy i hodujemy wiele odmian dyni. A każda charakteryzuje się innym wyglądem, smakiem i przeznaczeniem. Najlepsze. moim zdaniem to:
- dynia piżmowa butternut – kształt gruszki, dużo miąższu, łatwo się obiera; najlepsza na frytki z dyni
- hokkaido – niewielkich rozmiarów pomarańczowa dynia, łatwa w obsłudze, gdyć nie trzeba jej obierać przed obróbką. Najlepsza na zupy
- dynia prowansalska – zielona skórka a intensywnie pomarańczowy miąższ, w smaku słodkawa podobna do marchewki, można ją jeść na surowo
- dynia makaronowa – najlepsza do pieczenia, miąższ po upieczeniu można rozdzielić jak spaghetti
Warto jesienią odwiedzić farmę dyni w swojej okolicy. Dzieci mają frajdę, a dorośli mogą pocieszyć oko ładnymi plenerami no i oczywiście zakupić odpowiednie zapasy dyni. My odwiedzamy Dynioland w Wieliszewie. Najlepiej pojechać tam na spontanie, gdy już wiadomo, ze będzie słoneczna pogoda.
Tymczasem wracamy do przygotowania frytek. Przepis nie jest skomplikowany, trzeba tylko pamiętać o zasadzie niesolenia przed pieczeniem.
Przepis na pieczone frytki z dyni:
Składniki:
Przygotowanie:
- Dynię obrać, wydrążyć środek z pestkami.
- Miąższ pokroić w plasterki a potem w paski. Tak by powstałe kawałki jak najbardziej przypominały frytki.
- Przygotowaną dynię wymieszać bardzo dokładnie w oliwie i w ziołach.
- Odstawić na 10 minut i w tym czasie rozgrzać piekarnik.
- Wyłożyć frytki na papier do pieczenia i piec ok 25-30 minut. w zależności od wielkości frytek.
- Dobrze w połowie pieczenia, poprzekładać frytki na drugą stronę.
- Gdy frytki upieką się, przed samym podaniem posolić. To WAŻNE, aby frytek nie solić wcześniej. Sól powoduje, że dynia mięknie a frytki staną się nieco gumowate. Zapewniam, że takie prosto z pieca są chrupiące i pachnące.