śliwki w czekoladzie Oliwowo
Śliwki w czekoladzie
25 grudnia 2020
kwiaty cukinii nadziewane fetą Oliwowo
Kwiaty cukinii nadziewane fetą
19 czerwca 2021
cukinia nadziewana suszonym pomidorem Oliwowo

Cukinia jest warzywem dostępnym praktycznie cały rok. Dlatego wykorzystuję ją na różne sposoby. Czasem zupa krem, innym razem z grilla, albo jako składnik leczo, a nawet jako makaron. Często gości na naszym stole także faszerowana cukinia z suszonym pomidorem.

Jak przygotować faszerowaną cukinię?

Prawdopodobnie cukinię można faszerować wszystkim. Trzeba tylko ładnie przygotować „łódeczki”. Przekrajamy cukinię na pół wzdłuż, a następnie małą łyżeczkę wydrążamy środek, jak najwięcej aby łódeczka ze skóry została tylko z niewielką ilością miąższu. Tak przygotowane cukinie skrapiamy oliwą i nadziewamy czym tylko się da!

Dziś faszerowana cukinia będzie z mięsem mielonym, ale równie dobrze mięso można zastąpić kaszą gryczaną niepaloną, kaszą bulgur lub ryżem pełnoziarnistym.

Niewątpliwie cukinia będzie smakować najlepiej w towarzystwie greckich produktów. Podkreślić trzeba wszak, że to królowa warzyw!

Przepis na faszerowaną cukinię z suszonym pomidorem

Składniki (na dwie – trzy osoby):

Przygotowanie:

  1. Cukinie dokładnie umyć, przekroić wzdłuż i wydrążyć środek, tak by powstały „łódki”. Łódeczki skropić oliwą.
  2. Czosnek posiekać i podsmażyć na patelni razem z pociętą w piórka cebulą.
  3. Dodać mięso mielone i dobrze wysmażyć. Mięso powinno zwinąć się w malutkie kuleczki.
  4. Do smażonego mięsa wrzuć posiekane suszone pomidory. najlepiej wyglądają pokrojone w cieniutkie paseczki.
  5. Wydrążony miąższ pokroić w niewielki cząstki i dodać do smażonego mięsa.
  6. Na koniec dodać trzy łyżki sosu pomidorowego czosnkowego i doprawić do smaku.
  7. Wydrążone cukinie ułożyć na blaszce, wypełnić przygotowanym farszem i posypać obficie serem kefalotiri. W zamienniku może być mozarella lub parmezan. Ale kefalotiri będzie miał najfajniejszą konsystencję.
  8. Zapiekamy ok. 20-30 minut.

Faszerowaną cukinię najlepiej podać od razu po przygotowaniu. Świetnie smakuje w porze lunchowej lub na kolację. W wersji wegetariańskiej pomijamy mięso mielone i zastępujemy kaszą lub ryżem.

Podsumowując, to szybkie danie dostępne o każdej porze roku.