Deser chałwowy, który Wam polecam jest idealnie wyważony pod względem słodkości.
Pomimo tego, że greckie słodycze są maksymalnie słodkie, deser chałwowy przełamuje ten stereotyp. Bita śmietana i biała czekolada wygładza słodycz. Ważne, aby chałwa nie miała w składzie samego cukru. Koniecznie użyjcie chałwy z naszej oferty (TUTAJ wybór chałw).
Nawet dla osób niespecjalnie lubiących smak chałwy, wyczują raczej sezam/tahini i inne rozpływające się w ustach smaczki. Konsystencja deseru chałwowego jest również wspaniałą. Gładka, aksamitna chmurka.
Czy deser chałwowy jest trudny do zrobienia i wymagający doświadczenia od kucharza?
Absolutni NIE. Jestem pewna, że wszyscy sobie poradzą z przygotowaniem tego deseru. Przygotowanie trwa niezwykle krótko. Potem trzeba tylko wytrzymać czas chłodzenia deserków.
Przepis na deser chałwowy (4-6 średnich porcji)
Składniki:
- biała czekolada mleczna – u mnie to z reguły Wedel lub Milka
- 5ooml śmietanki 36% do deserów
- mrożone maliny – ok. 300g
- chałwa waniliowa 150g
Przygotowanie:
- W garnku podgrzewamy maliny. Oczywiście w sezonie mogą być świeże. Maliny są gotowe gdy się rozpadną i większość wody odparuje. Powinien się zrobić mus. Odstawiamy do przestygnięcia. Kilka malin zostaw w całości (do dekoracji).
- Przygotowujemy niewielki garnek, na którym będziemy mogli postawić miskę do rozpuszczenia na parze czekolady i chałwy. W garnku zagotowujemy wodę, stawiamy na garnku miskę. Do miski wlewamy ok 50ml śmietany, kruszymy czekoladę i chałwę. Wszystko delikatnie mieszamy aż powstanie gładka masa. Para z gotującej się wody, rozgrzewa miskę oraz znajdujące się w niej składniki.
- Odstawiamy miskę z masą do ostygnięcia.
- Gdy masa czekoladowo-chałwowa ostygnie, resztę śmietany ubijamy w oddzielnej misce. Można dodać odrobinę cukru pudru. Wtedy jest większa szansa, ze śmietana się nie przebije.
- Do masy chałwowo-czekoladowej dodajemy powoli ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy.
- całość wykładamy do małych naczyń. U mnie idealnie sprawdzają się nieduże miseczki. Na wierzch wykładamy mus malinowy. Posypujemy pokruszoną chałwą, dekorujemy maliną i odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
- Po ok. 2 godzinach deser jest gotowy. Ale nic się nie stanie gdy będzie tężał dłużej.
Deser smakuje zawsze! Mam nadzieję, że i Wy go pokochacie.