Dakos, bruschetta, pa amb tomàquet, grzanka – różne nazwy ta sama idea. W Grecji, a właściwie na Krecie, dakos – greckie grzanki na sucharach paximadia podaje się z pomidorem i serem mizithra.
Dakos to świetna przekąska, czasem podawana w towarzystwie sałatki greckiej. Bezwzględnie należy spróbować oryginał, a ja zapraszam na odwzorowanie przepisu w domu.
Oryginalnie dakos podaje się na sucharkach paximadia. Można je przywieźć w bagażu, albo wyszukać w polskich sklepach. Mi osobiście bardzo odpowiada wariacja w temacie dakos, a mianowicie, często przygotowuję dakos na grzankach.
I jeszcze jedna sprawa. Na Krecie, w oryginalnych przepisach, do dakos używa się sera mizithra (biały, bardziej twarożek lekko słony). Ze względu na to, że feta jest bardziej dostępna w Polsce, używam jej i nie żałuję;-)
Ostatnia rzecz: dakos najlepiej smakują latem, gdy pomidory mają smak pomidora.
Składniki:
Przygotowanie:
Często przygotowuję dakos na grzankach na letnie imprezy i podaję na zimno. Też dobrze smakują. Ważne tylko, żeby grzanka nie nasiąknęła pomidorem. Lepsza jest chrupka i trzeszcząca w zębach.