sałatka z truskawkami i fetą Oliwowo
Sałatka z truskawkami i fetą
23 czerwca 2021
tatar ze śledzia z oliwkami Oliwowo
Tatar ze śledzia z oliwkami
18 grudnia 2021
Boczniak ala śledż w suszonych pomidorach Oliwowo

Boczniak ala śledź w suszonych pomidorach do złudzenia przypomina smak ryby. A i wygląd oraz zapach może oszukać. Polecam taką alternatywę: mniej słoną, mniej kaloryczną i finezyjną.

Boczniaki lubię pod każdą postacią. Smażone na maśle, w panierce udające schabowe, flaki z boczniaków, boczniak ala śledź… Wydaje się, że boczniaka można „zamienić” w wiele potraw;-)

Dlaczego boczniaki są zdrowe?

Okazuje się, że boczniaki, w przeciwieństwie do innych grzybów jadalnych, mają sporo wartości odżywczych, są źródłem wielu substancji przyswajalnych, między innymi: wapnia, fosforu, magnezu, cynku.  Działają również jako antyoksydanty w walce z nowotworami. Warto też podkreślić, że boczniaki mają niewiele kalorii (100g to ok. 35 kcal) i dużo białka.

Prawdopodobnie najlepsze boczniaki kupicie u Tomka Greli. Na jego profilu fb doczytacie gdzie i kiedy dokładnie. Zdecydowanie spróbujcie grzyby z ekologicznej uprawy.

Boczniak ala śledź – po co oszukiwać?

Jedni mówią „oszukiwać” drudzy mówią – „szukamy alternatywy”. W naszym przypadku, lubimy i śledzie i boczniaki. Także można urozmaicać dietę oraz eksplorować nowe smaki.

Przepis na boczniaka ala śledź w pomidorach suszonych

Składniki:

  • 500g boczniaków
  • cebula czerwona
  • pomidory suszone – ok. 5-6szt
  • ocet balsamiczny z Kalamaty – trzy łyżki (najlepszy ocet w naszej ofercie kupisz TU)
  • musztarda francuska – trzy łyżki
  • oliwa extra virgin – łyżka
  • masło – łyżka

Przygotowanie:

  1. Grzyby pokroić w paski ok. 2cm i wrzucić na patelnię z masłem.
  2. Boczniaki trzeba dosyć długo wysmażyć (ok 20 minut). Można trochę podlać oliwy, tak by się poddusiły a na koniec przyrumieniły.
  3. Cebulę pokroić w piórka. Jeśli uznasz, że jest za ostra i zdominuje smak potrawy – zeszklij ją na patelni.
  4. Oliwę, ocet i musztardę wymieszaj.
  5. Pomidory suszone posiekaj w paseczki.
  6. Przestudzone boczniki wymieszaj z cebulą, pomidorami i przygotowanym sosem musztardowym.
  7. Całość przełóż do słoika i odłóż do lodówki na kilka godzin.

Do podkręcenia smaku można dodać chilli świeże lub papryczki jalapeno. Można też dodać łyżeczkę sosu rybnego. Ale nie jest to konieczne.

Podsumowując, boczniak ala  śledź jest świetną przystawką dla wegan i niewegan;-)